Časopis / Konference: |
Geografické rozhledy (Praha, ISSN 1210-3004) |
|
Autoři: |
Martin Soukup, Jan D. Bláha |
Rok: |
2017 |
Číslo: |
5 |
Druh publikace: |
Článek v periodiku |
Stránky, web: |
s. 2–4 |
Klíčová slova: |
národní kuchyně, kulturní areál, subsistenční strategie, národní jídlo |
RIV: |
|
Odkaz na plnou verzi: |
|
Abstrakt: |
Předmětem studie je kulturně-geografický pohled na problematiku národních kuchyní a regionalizace světa z hlediska základních potravin, a to s ohledem na hlavní subsistenční strategie, tedy na lov a sběr, pastevectví a pěstitelství. Zvláštní pozornost je věnována vývoji evropského stravování od starověkého Říma do současnosti s důrazem na formování koncepce tzv. národních jídel. Jestliže dříve byly evropské národní kuchyně ovlivňovány především dostupností potravin a kulturními zvyky, dnes jsou v nich daleko více patrné globalizační trendy. |